Frederiksberg Bladet
Tirsdag den 7. december 2004


[Forside]
Tumler med hunde på fuld tid

Nini Karpatoff har sagt farvel til sit gamle job og opfyldt en gammel drøm. At være hundelufter på fuld tid. Hun har allerede en masse søde vovser, der ser frem til at komme ud i det fri en times tid hver dag, mens far og mor er på arbejde. Her det et glimt fra Søndermarken sammen med tre dejlige hunde.[Side 28]
Firbenede kunder bliver luftet


Nini Karpatoff har siden maj måned i år været professionel hundelufter på fuldtid. Her ses hun med et par af kunderne, nemlig Solo, Balder og Zhivago.

|Hundelufter|
Nini Karpatoff har i et halvt år arbejdet som professionel hundelufter og det betyder, at hun hver dag får røde kinder af den friske luft i Søndermarken. Men også de firbenede som er med på turen, får løbet en masse energi ud af poterne, før de igen bliver afleveret til ejeren.

Af Heidi Engelund
Fotos af Martin Sørensen

- Solo, Balder og Zhivago, kom her, råber hun ud over den grønne plæne i Søndermarken. Og der går ikke mange sekunder, før to små og en stor hund kommer farende fra flere sider. Belønningen for at lystre ligger lunt i lommen på vinterfrakken, som den professionelle hundelufter Nini Karpatoff bærer. Hundenes blik er rettet mod lommen og snart kommer godbidderne op i hånden og belønningerne bliver udleveret.

Det er ikke mere end syv grader denne tirsdag formiddag, men det stopper hverken hundene eller Nini fra at elske de lange gåture i Søndermarken eller Geel Skov, når der skal brændes en masse energi af, før turen atter går hjem igen i bil.

- Jeg startede som professionel hundelufter i maj i år efter at have været tjener i mange år. Jeg var kørt træt i mit tidligere job og ville gerne have et sundere arbejde. En god ven af min havde lige været i New York og fortalte om en tur til Central Park, hvor der var en dog walker, som havde en masse hunde med. Den historie køret en del i mit hoved og jeg tænkte, at det ikke krævede de store investeringer andet end en bil og en hjemmeside, fortæller hun.

I starten af året begyndte de første skridt mod at blive professionel hundelufter med base fra privaten i Smallegade 20A.

- Jeg henter selv kundens hund enten i privaten eller på arbejdspladsen, hvor jeg så afleverer hunden igen efter en times tid. Første gang møder en kunde spørger jeg om hunden lystrer og om den kan gå uden snor? Hvis hunden er bidsk eller ikke kan lystre, så må jeg sige nej til kunden, fortæller Nini og sikrer sig endnu en gang, at de tre hunde er inden for rækkevidde.

Der er nok af legekammerater i Søndermarken og både Balder, Solo og Zhivago tumler med både store og små hunde, som også er ude at blive luftet.

- Det vigtigste er, at hundens og min kemi er i orden, siger hun og kigger igen efter de tre tumlinge, som hun lufter flere gange om ugen.


Skriver dagbog
Når der er gået en times tid, så skal Solo, Balder og Zhivago retur til deres ejere. Men det gør ikke så meget, for så har de tre hunde fået rendt en masse energi ud af kroppen og trænger nok til en velfortjent lur i hundekurven.

- Jeg afleverer hundene enten derhjemme eller på arbejde. Ejerne har så en dagbog liggende fremme, hvor vi skriver beskeder til hinanden om hvordan turen har været og hvor vi har været henne og hvornår vi kommer retur, fortæller Nini, der også gerne kører en hun til og fra dyrlægen i sin bil, hvis der er behov for det. Bag i bilen er der bure til hundene, så de kan ligge eller sidde sikkert under transporten.

Nini Karpatoff smiler og synes selv, at hun har fundet jordens dejligste job på fuldtid. Og med tiden skal hun også selv have en firbenet ven, men hvilken race det skal være, har hun ikke fundet frem til endnu.

- Er det ikke bare dejligt, at hundene bare er så glade over at være ude og tumle rundt? Spørger hun og hilser på et par af legekammeraterne i Søndermarken.

Man kan læse mere om Nini Karpatoff på www.profhundelufter.dk


ophavsret professionel hundelufter 2004-2009