Lokalavisen Frederiksberg
Torsdag d. 22. februar 2007
"Scrapbogen"

[Forside]
Profession: Hundelufter
Hvis din hund skal kløs bag øret og luftes, mens pligterne kalder, er Nini Karpatoff en mulighed, hver formiddag luftes et hold hunde i Bernstorff Park eller på Amager Fælled. Hun er professionel hundelufter og er inspireret af trenden fra New York. Hundene lærer hurtigt at blive gode venner og de er ikke i tvivl om, hvem der er chefen


[Side 20]
Spillemandens datter

Bydelens professionelle hundelufter, hedder Nini Karpatoff. Det fremmedartede navn gemmer en spændende historie, som Nini’s far forkortede til sit eget kunstnernavn Leo Carpato...

Af Finn Edvard

Der spiller et utroligt liv i øjnene på Frederiksbergs professionelle hundelufter, Nini Karpatoff.

Ikke så mærkeligt – farmand var spillemanden, livskunstneren og revyskuespilleren Leo Carpato, der optrådte med så mange berømte musikere og skuespillere – men som selv først slog igennem for alvor i midten af 70’erne, da Anker Jørgensen blev statsminister i Danmark.

Leo Carpato havde – efter et besøg hos make-up artisten – en slående lighed med den populære danske statsminister, og måtte som så mange andre erkende, at en humoristisk rolle kan være mere betydningsfuld for karrieren end selv de mest seriøse koncerter og roller.

Sådan er det jo – og med samme realistiske indstilling til tilværelsen droppede datteren Nini ud af forskellige planer for nogle år siden og indså, at der kunne være en god net forretning at begynde som professionel hundelufter her på Frederiksberg.

Nini havde for længst opdaget, at folk her holder utroligt meget af hunde, men også, at de har meget travlt. Der måtte derfor være behov for hjælp til hundeluftning. Og ganske rigtigt. Kort efter Nini havde etableret www.profhundelufter.dk, strømmede de firbenede klienter til. Men der skulle sandelig noget af en omvej til, før Nini fik etableret sig som hundelufter…

Til Spanien
Nini er som sagt datter af musikeren (mundharmonika) Leo Carpato, og hun har siden hun var helt lille været vant til at færdes i et meget kunstnerisk - og humoristisk – miljø.

- Min far var en ukuelig optimist, som livet også gav nogle store knæk. Men han havde en form for motto, der ganske kort lød "Op igen!" Og det skal jeg love for, at han også kom. Og han var for resten også fantastisk til at hive andre op, hvid de var nede i en bølgedal, fortæller Nini.

Efter endt skolegang begyndte Nini at arbejde på et reklamebureau i København. Hun kunne godt lide den hektiske og kreative atmosfære, og hun var sikker på, at hun skulle have en fremtid blandt annoncer. Det fik hun også – bare ikke i Danmark.

For i mellemtiden var farmand rejst til Spanien, hvor han drev den danske radiostation på Costa del Sol. Nini fik lyst til at rejse ned og besøge ham, og så endte det med, at opholdet blev af lidt længere varighed. Nini begyndte at sælge annoncer til radiostationen, og det gik godt for både far og datter.

- Det var gode år i Fuengirola, fordi jeg kunne lide arbejdet – og fordi der alligevel var masser af tid til at gå på stranden og på diskotek om aftenen, siger Nini med et sigende blik.

En dag kom Nini hjem til radiostationen og fandt sin far ret ophidset: ”Den er helt gal”, sagde han. ”Vores speaker har lige meldt sig syg, og nu kan jeg ikke nå at få en anden til vores udsendelse om en halv time!” – Pludselig kiggede Leo på sin datter. ”Hov, sagde han, jeg får en idé. Var det ikke noget for dig at blive radiospeaker?”

- Jeg fik ikke mange minutter til at forberede mig, men jeg sprang ud i det med det samme. Og det viste sig, at det kunne jeg godt finde ud af, så de næste par år var jeg den faste speaker på radioen, fortæller Nini.

Men som det sker for så mange unge piger, skete det også for Nini: Hun mødte en sød fyr og blev forelsket.

Dramalærer
- Ja, det må jeg indrømme, jeg blev endda helt vildt forelsket. Og så gik turen hjem til Danmark. Derhjemme snakkede alle folk om at tage på højskole, så det gjorde jeg også. Jeg havde en dejlig tid på Herning Højskole, og her tog jeg en uddannelse som dramalærer. Og jeg nåede da også at have flere opførelser, bl.a. børneteater.

Herfra gik turen sammen med kæresten til Randers.

- Jeg havde gode år i Jylland og arbejdede med radio og teater i en skøn forening. Bl.a. var jeg med til at sætte nogle forestillinger op i Århus.

- Men privatlivet udviklede sig også. Min kæreste ville gerne på en længere sejltur over Atlanterhavet. Jeg kunne mærke, at der skulle at ske noget andet, så jeg endte med at tage tilbage til Spanien, hvor jeg endnu engang havde en god tid sammen min far og en del af mine søskende. For min var ikke bare en stor børneven – han kunne også lide damer, siger Nini med et smil.

Rejselysten stadig ikke noget. Som datter af en jøde og med en kristen mor, fik Nini pludselig lyst til at opleve Israel: Nini tog på en længere og spændende rundrejse i det historiske land, som hun ved den lejlighed fik en stor kærlighed til.

- Det var fantastisk at se alle de steder, jeg havde læst om i Bibelen. Og så er Israel et fantastisk smukt land. Hendes egen familie på farens side har en stor og spændende historie. De var russiske immigranter, der flygtede til Danmark. Min far døde desværre i en ung alder i 1998. Han ligger begravet i Århus, hvor han boede sine sidste år. Min mor lever og har det godt, siger Nini.

På restaurant
Efter årene på reklamebureau, i Spanien og på højskole trængte Nini til et mere jordnært arbejde. Hun begyndte at jobbe på caféer og restauranter – bl.a. på Restaurant Sans Souci og i Hansens Familiehave. Hun var glad for dette arbejde, der bragte hende i tæt kontakt med mennesker hver eneste dag, for det er lige noget, der passer den livlige Nini.

- Men min veninde fortalte så om en mand, hun havde mødt i Central Park i New York. Manden levede af at være ”Dogwalker” – det vil sige, at han luftede andre mennesker hunde. Da jeg altid har været meget glad for dyr, lød det som om, at det lige var noget for mig.

- Jeg satte mig ned og regnede lidt på sagen, og efter nogen betænkningstid var sagen klar: Jeg startede ”Profhundelufteren” i 2004, og jeg er glad for at sige, at jeg glæder mig til at møde på arbejde hver eneste dag. Der har simpelt hen ikke været en eneste sur morgen, siden jeg begyndte at gå ture med mine firbenede klienter.

Nini lufter et hold hunde hver formiddag og eftermiddag. Hun har fundet nogle særdeles velegnede steder at lufte hundene, bl.a. i Bernstorffsparken og på Amager Fælled – det skal nemlig helst være steder, hvor der er gode P-muligheder for hendes hvide Berlingo-hundelufterbil.

Hundene lærer hurtigt at blive gode venner. De har naturligvis deres egen rangorden, men der er ingen af dem, der er i tvivl om, hvem der er ”chefen”. Selv har hun ikke hund. Det er nemlig ikke tilladt at holde hund i Ninis lejlighed.

Men det nyder katten Louis så til gengæld godt af. Den spinder af glæde, når mor kommer hjem efter en lang arbejdsdag – men altså uden hund!


[Billedtekster]
Nini Karpatoff elsker hunde, arbejder med hunde – men må ikke selv have en i lejligheden på Frederiksberg. Den professionelle hundelufter har selvfølgelig egen firmabil og med webadressen www.profhundelufter.dk

Spillemanden og revykunstneren Leo Carpato var næsten altid glad og i godt humør – en egenskab, som datteren Nini til alt held har arvet.


ophavsret professionel hundelufter 2004-2009